Robottibussin kyydissä

Kun robottibussi tulee syksyisellä tiellä kohti suojatietä ja sen jarrut pettävät – mitä tapahtuu? Ajaako se kohti puistonpenkkiä vai lastenvaunuja työntävää äitiä? Onneksi robottibussi voidaan myös suunnitella niin, että se pysähtyy ennen kuin tämä päätös joudutaan tekemään. Testiryhmämme vetäjä Leena todisti tämän kävelemällä luottavaisesti robottibussin eteen ja bussi pysähtyi.

robottibussi

Kävimme koeajamassa robottibussi SOHJOA, (S)uomen (O)losuhteet (H)uomioonottava (J)oukkoliikenteen (O)matoiminen (A)joneuvo, jota kokeillaan oikeassa liikenteessä eri puolella Suomea. Hernesaaressa “testiratana” oli suora kadunpätkä, jonka kummassakin päässä oli kääntöpaikka ja pysäkki bussille. Reitin varrella oli muutama suojatie ja parkkeerattuja autoja.

Robottibussin ajotietokoneeseen on tallennettu reittikartta, jota bussi seuraa. Ympäristöstä bussi saa tietoa sen neljässä kulmassa olevien lasertunnistimien kautta, jotka mittaavat etäisyyttä 40 metriin saakka. Näin bussi ei törmää esimerkiksi parkkeerattuihin autoihin. Lisäksi bussin katolla on gps, joka antaa bussille tietoa siitä, missä se sijaitsee kartalla. Nokkatörmäyksiä estää edessä oleva lasertunnistin, joka pitää huolen siitä, että bussi ei törmää sen eteen ilmestyviin kohteisiin. Jos bussin eteen tulee jotain, mikä vaatii pysähtymistä, bussi pysähtyy pehmeästi. Juuri yllättävien liikennetilanteiden vuoksi bussin nopeus on rajoitettu 11:een km/h vaikka sen maksiminopeus onkin 40 km/h. Hitaasta nopeudesta johtuen bussi kuitenkin istuu muun liikenteen sekaan vielä huonosti; muut autot lähtevät ohittamaan hidasta bussia joskus jopa vaarallisesti, mikä luonnollisesti ei paranna liikenteen sujuvuutta.

Nousimme bussiin Löylyn edessä olevalta pysäkilta ja heti ensihetkistä kokemus oli hyvä. Bussiin mahtuu 8 matkustajaa ja yksi testausmiehistön jäsen. Ohjauslaitteisiin ei ole tarpeen koskea niin kauan kuin kaikki sujuu suunnitellusti. Mutta koska elämme koekäyttövaihetta bussista löytyy hätänappi josta sen saa käsiohjaukseen, jos jotain yllättävää tapahtuisi.

Kyyti on pehmeää ja penkit mukavat, lisäksi bussista näkee hyvin ulos ja yleistunnelma on turvallinen. Missään vaiheessa ei tule tunnetta että robottibussin kyydissä olisi turvattomampaa kuin ihmisen ohjaamassa laitteessa. Minusta olisi hienoa jos jo nyt voisin astua turvalliseen robottibussiin, mutta se vaatinee kyllä vielä tekniikan kehittymistä jotta työmatka ei kestäisi kohtuuttoman pitkään. Bussin ominta toimintakenttää nykyisellään olisivat lyhyet ja tiukasti määritellyt reitit, joita löytyisi esimerkiksi lentokenttien parkkipaikkojen yhdysliikenteestä tai isojen tehdasalueiden henkilöliikenne. Ensin bussi tulleekin käyttöön hyvin lyhyillä, kontrolloiduilla matkoilla esimerkiksi suurten kampusten tai sairaala-alueiden sisäiseen liikenteeseen. Bussissa on myös pyörätuoliramppi ja muutenkin lattia on hyvin matalalla. Myös bussin sisällä on paljon tilaa ja vähän esteitä, joten bussi soveltuu hyvin myös ei niin ketterille matkustajille. Mutta kuka tietää, tulevaisuudessa tällainen bussi voisi hyvin korvata kaupunkien taksit ja joukkoliikenteen.

Tästä kokeilusta haetaan ennen kaikkea kokemuksia siitä mitenkä robottibussiliikenne sujuu muun liikenteen seassa ja miten luonnon olosuhteet vaikuttavat käyttöön.

Tässä videoraportti kokeilusta:

Kirjoittaja: Tero Laiho, Palvelumuotoilija ja käyttökokemussuunnittelija

RSS
Facebook
Facebook
Google+
http://www.solidabis.com/2016/11/30/robottibussi-kokeilussa/
LinkedIn

Solidabis Oy     |         |     Facebook   LinkedIn   Twitter     |     Tietosuoja     |     Tilaa uutiskirje