Solidabis testaa: yhteiskäyttöautot – go now! ja DriveNow

Oletko kävellyt Helsingin suvessa ja kaatosateen seasta huomiosi on kiinnittynyt uudenkarheisiin autoihin joiden kyljessä lukee kummallisen houkuttelevasti go now! tai DriveNow. Niin mekin. Ja eräänä sateisena päivänä sitten päätimme ottaa tarkemmin selvää näistä yhteiskäyttöautopalveluista, siitä miten helppoa autoilla olisi ajaa tässä ja nyt. Ja istuisivatko ne omaan käyttöömme.

Palvelun etsiminen ja asennus go now!

Vaikka toki autot pistävät silmään katukuvassa, totesimme että meidän tarpeemme tällaiselle autolle todennäköisesti heräisi kokouksen päätteeksi kun on tarpeen siirtyä toiseen tapaamiseen. Tästä ensikäytöstä tulisi siis yhden käyttäjän ja yhden konkreettisen käyttötilanteen kokeilu. Google esiin: hakusanalla go now! palvelu löytyisi helposti mutta jos emme olisi muistaneet palvelun nimeä, myös kaupunkiautot oli tehokas hakutermi. Täysin hakuoptimoitu sivusto ei ollut, sillä esimerkiksi autonvuokraus hakusanalla palvelua ei löydy hakutulosten ensimmäiseltä sivulta. Go now:n sivustolla mainostettiin ensimmäisenä käyttöönoton helppoutta, nopeutta ja tarjottiin applikaation lataamista.
Kotisivulla tapasimme heti chattituki Elinan, joka kysyi välittömästi voiko hän auttaa jotenkin. Vielä tässä vaiheessa emme kuitenkaan kokeneet tarvitsevamme apua.

Applikaatio löytyi helposti iTunes Storesta ja rekisteröinti voitiin aloittaa.

Palvelun etsiminen ja asennus DriveNow

Jälleen aloitimme Googlella: DriveNow löytyy car share hakusanalla, mutta esimerkiksi autonvuokraus ei toimi. Tässäkin tapauksessa on parasta käyttää palvelun nimeä hakuterminä, mikä epäilemättä karsisi pois ne uudet käyttäjät jotka eivät osaa nimetä palvelua.

Palveluun rekisteröityminen go now!

Vaikka rekisteröityminen ja luottokortin syöttäminen olivatkin nopeasti ohi, palvelu kuitenkin vaati ajokortin ja selfien rekisteröintiä varten. Ja sitten digitalisaatiossa törmättiin manuaalijonoon: selvisi että tiedot tarkistettaisiin noin vuorokauden sisällä. Ihan ad-hoc palvelua ei siis ilmeisesti ole suunniteltu käytettäväksi. Tämä on sääli, koska tämän tyyppinen tarve menee ohi nopeasti ja viivytyksen sattuessa asiakas luisuu käsistä valopilkun suuntaan. Koska olimme varanneet ajan testaukseen ja halusimme oikeasti myös kokeilla palvelua päätin yrittää nopeuttaa rekisteröinnin läpimenoa chättäämällä Elinan kanssa asiasta ja hän pystyikin nopeuttamaan rekisteröinnin läpimenon yhteen tuntiin. Onnistuuko tämä vielä jos palvelun käyttäjävolyymit kasvavat?

Palveluun rekisteröityminen DriveNow

Rekisteröinti vaati selkeästi enemmän tietoja kuin GoNow:n rekisteröinti, sekä kuvat ajokortista sekä selfien. Kaiken tämän jälkeenkin rekisteröinnin läpimeno vei vielä pari päivää. Samantien autoa ei siis saanut DriveNow:ssa alleen. Tämä oli melkoinen pettymys koska sekä palvelun mainokset että webbisaitti korostavat käytön helppoutta ja nopeutta. Lisäbonuksena applikaatio pysähtyi kesken rekisteröinnin ja se oli käynnistettävä uudestaan. Rekisteröinti meni kuitenkin läpi.

Auton valinta ja varaus go now!

Kiireisen palaverivaraajan kannalta oli ikävää, ettei palvelu ei kerro kuinka kaukana auto on. Käyttäjän onkin liian helppoa varata auto johon ei ehdi kävellä 15 minuutin varausaikana. Varaus itsessään toimii hyvin ja tehokkaasti. Lisäksi palvelu lähettää kyselyn sähköpostiin siitä miksei autoa ehditty ottaa käyttöön, ehkäpä palaute auttaa aikanaan palvelun parantamisessa tässäkin suhteessa.

Auton valinta ja varaus DriveNow

DriveNow:ssa on hauska personointi; kaikilla autoilla on kutsumanimi. Hieman huvittuneina me valitsimme Timon.
Mukavaa on myös, että autoista ilmoitetaan myös se, kuinka kauan niiden luokse käveleminen kestää. Tämä on hyödyllistä tietoa liian kaukana sijaitsevien autojen turhan varailun välttämiseksi. Itse varaaminen oli helppoa ja ruudulla näkyvä laskuri kertoo hyvin kuinka paljon aikaa on vielä jäljellä.


Autolle suunnistaminen go now!

Auto löytyi karttaa seuraamalla. Mutta olisi ollut varsin mukavaa jos varusaikaa olisi pystynyt lisäämään matkalla autolle, koska aina voi sattua jotain odottamatonta. Optimitilanteessa sovellus itse korjaisi varausaikaa, mikäli se havaitsee että käyttäjä pyrkii aktiivisesti autolle mutta viivästyy. Päinvastaisessa tilanteessa sovellus voisi kysyä käyttäjältä esimerkiksi muuttiko hän kenties mielensä, onko ehdotettu reitti tukossa/poikki tai eksyikö hän?

Autolle suunnistaminen DriveNow

Myös tässä palvelussa suunnistaminen tapahtui näppärästi puhelimen kartan avulla. Ja auto löytyi, tosin myöhästyimme ensimmäisestä varauksestamme. Tässäkin olisi kätevää jos sovellus ottaisi huomioon käyttäjän kävelynopeuden ja etäisyyden. Mutta sen lisäksi samaa autoa ei voinut varata heti uudestaan, joten jouduimme varaamaan toisen auton. Ja etsimään sen, sillä samassa paikassa ei nyt ollut useampaa autoa. Olisi todella kätevää jos palvelu itse ehdottaisi varausajan pidentämistä silloin kun 15 minuutin aikaraja alkaa tulla vastaan. Varsinkin kun tämä varausajan pidentäminen jo löytyy toimintona.

Käyttöönotto go now!

Ehdittyämme autolle annetussa aikarajassa sen avaaminen onnistui helposti applikaatiolla. Mutta ennen liikkeelle lähtöä oli otettava neljä kuvaa autosta, yksi jokaisesta kulmasta. Tämä olikin käytännössä yllättävän haastavaa kun auto oli parkissa vilkkaan tien reunalla ja muistettakoon edelleen, että satoi kaatamalla. Idea on oikeusturvamielessä hyvä, mutta mukavuuden kannalta saattaisi olla tarkoituksenmukaisempaa ottaa kuvat vain vioista, jos niitä havaitaan. Onneksi saimme kuitenkin otettua kuvat joka puolelta ilman laite- tai henkilövahinkoja.Käyttöönotto DriveNow

Kun auto oli löytynyt se avautui myös näppärästi applikaatiolla, mutta ajoneuvon käynnistäminen olikin sitten toinen juttu. Auton käynnistämiseen tarvitaan PIN koodi. Siis se koodi, jonka oli kaksi päivää sitten valittu ilman sen kummempaa ajattelua. Sen tärkeyttä ei oltu mitenkään korostettu valintavaiheessa. Tässä kohtaa sateessa seisova testikäyttäjä miettii kuuumeisesti oliko koodi kenties mummin syntymäpäivä vai mahdollisesti oma hääpäivä? Huonomuistisena käyttäjänä minun oli pakko soittaa palvelunumeroon, joka onneksi löytyi helposti applikaatiosta. Palvelu ongelman ratkaisemaksi oli asiantuntevaa ja tehokasta, mikä saattaa kertoa omaa tarinaansa siitä, kuinka usein tämä tilanne tulee eteen asiakaspalvelulle. Palvelun tuottajan kannalta tässä onkin selvä sujuvoittamien ja säästämisen paikka suunnitella PIN – koodin käsittely tarkoituksenmukaisemmaksi, sillä asiakaspalvelun aika on kallista ja käyttäjää turhauttaa hukattu aika ja hallinnan tunteen menetys.

Ajaminen go now!

Uudella autolla ajaminen vie aina pari minuuttia tottua, mutta navigaattorin puuttuminen oli kurjempi yllätys. Etenkin kun autossa ei ollut edes telinettä, johon puhelimen navigaattorin saisi kuljettajan näkyviin. Ajaessa ei myöskään saanut minkäänlaista indikaatiota siitä, kuinka paljon käyttö maksoi.

Ajaminen DriveNow

Perheelliselle lasten istuinkoroke on varmasti kiva yllätys. Mutta kuten edellä, tässäkään palvelussa autossa ei ollut vakiona navigaattoria. Se olisi varmasti hyödyllinen jos ajatellaan että käyttäjä ei itse aja paljon tai on kotoisin muualta. Tämänkään palvelun sovellus tai auto ei anna minkäänlaista indikaatiota siitä kuinka paljon matka on jo maksanut. Se selvästi lisää kuljettajan stressin kokemusta kun auto matelee ruuhkassa. Se ei tunnu miellyttävälle. Taksissakin kulu vaihtuu erilaiseksi auton seisoessa ja matkatessa.

Käytön lopetus go now!

Tylsä juttu tällaiselle Cityihmisen autokokeilulle oli, että Helsingin keskustasta ei löytynyt sopivia parkkipaikkoja, joten jouduimme parkkeeraamaan melko kauas päämäärästämme. Tämä syö palaverimatkalaisen kannalta tehokkaasti palvelun hyötyä verrattuna vaikkapa taksiin. Käytön lopetus oli muuten hyvin ohjeistettu, mutta kuvien ottaminen oli tälläkin kertaa suositeltu toimenpide vaikka applikaatio ei sitä nyt vaatinutkaan. Joka tapauksessa palautus onnistui ja kuitti tuli viipymättä sähköpostiin.

Käytön lopetus DriveNow

Parkkipaikka keskustasta löytyi todella hyvällä onnella. Ja palautus sujui mallikkaasti kunhan ymmärsi miten tuulilasissa olevat ledit ilmaisivat palautuksen tapahtuneen. Kuitti ajosta tuli nopeasti sähköpostiin ja näin oli testi viety loppuun.

Drive Now ja go now! testin loppuarvio

Loppujen lopuksi erot näiden kahden palvelun välillä ovat pieniä. Vaikka emme tiedäkään millaisia käyttäjiä nämä palvelut ensisijaisesti yrittävät tavoittaa, meidän kokeilumme rinnasti käytön taksi/Ubertyyppisten palveluiden kanssa. Molempien palveluiden vahvuus on se, että autoon mahtuu 5 henkinen seurue toisin kuin taksiin, ja matkan varrella voi pysähtyä syömään jäätelöt. Lisäksi yhdessä ajaminen oli testiläistemme mielestä hauskempaa kuin taksissa istuminen. Yksi käyttäjäryhmä ovat varmasti keskusta-asujat ja mietimme hetken, mikä voisi olla se käyttöskenaario johon palvelun suhteellisen korkea hinta olisi vielä järkevä kustannus. Toisessa testissä testihenkilö ajoi autolla keskustasta kotiinsa lauttasaareen testin jälkeen. Hinta kyydille oli moninkertainen julkiseen liikenteeseen, sillä ruuhkassa eteneminen oli todella hidasta. Jotta kyyti olisi ollut perusteltavissa, olisi kyydissä pitänyt työmatkalaisen lisäksi pitänyt olla joko iso katras ihmisiä tai paljon painavaa ja suurta kuljetettavaa. Hinta on ruuhkassa helposti varsin korkea ja koska sen kehittymistä ei ajaessa näe, se kalvaa mielessä. Harmitusta lisää, että auton palautus onnistuu vain tietyille parkkipaikoille, joiden löytäminen kaupungin keskustasta on vaikeaa. Parkkihallit, joista tilaa löytyisi eivät kuitenkaan ole mukana palvelussa. Tämä vaatii suunnitelmallisuutta jo ennen matkaa, lisää ajoaikaa ja vähentää varmasti spontaania matkantekoa.

Palveluilla on kuitenkin mielestäni tulevaisuutta, kunhan sekä autojen määrää lisätään että niiden käytön hintaa kohtuullistetaan. Ja suurena robotiikkafanina en voi olla lisäämättä, että ehkäpä robottiauto voisi ratkaista ainakin osan ongelmista (auton saavutettavuus, dokumentointi ja luovutus) uusilla, innovatiivisilla tavoilla.

Hintavertailu yhteiskäyttöautot vs. taksi

Hinnat go now vs. DriveNow vs. Taksi vs. Uber
go now! Aja 0,47€/min Stop 0,10€min
DriveNow Aja 0,57€/min Stop 0,30€/min
Taksi Aja 0,77€/min (laskettu odotushinnan mukaan, jota käytetään taksin liikkuessa hitaasti)
Uber Aja 0,20€ – 0,40€/min (UberPop ja UberBlack hinnat)

https://www.drive-now.com/fi/fi/pricing/
https://www.gonow.fi/#hinta
http://www.taksiliitto.fi/taksiliikenne/hinta/
https://www.uber.com/fi/ride/

Tässä go now! ja DriveNow testivideot.

Kirjoittaja: Tero Laiho, Palvelumuotoilija ja käyttökokemussuunnittelija

RSS
Facebook
Facebook
Google+
http://www.solidabis.com/2017/08/09/testissa-go-now-ja-drivenow/
LinkedIn

Solidabis Oy     |         |     Facebook   LinkedIn   Twitter     |     Tietosuoja     |     Tilaa uutiskirje