Tämä artikkeli on ensimmäinen osa liiketoimintahyödyistä ja muotoilusta. Lue osa 2 täältä.
Muotoilun avulla yrityksesi voi tehdä parempaa tulosta. Miten?
Nykyään muotoilun keinoja ja prosessia käytetään paitsi fyysisten tuotteiden, myös digitaalisten käyttöliittymien, erilaisten käyttäjäkokemusten, palvelujen ja jopa liikeideoiden ja yritysten strategioiden suunnitteluun.Oleellista muotoiluajattelussa on ihmiskeskeinen ajattelu ja ratkaisulähtöisyys. Siinä pyritään ratkaisemaan mutkikkaita ongelmia ymmärtämällä täysin käyttäjän tilanne, määrittelemällä sitä kautta mikä oikeastaan on ratkaistava ongelma, luomalla nopeasti iso määrä ehdotuksia sekä protoilemalla ja testaamalla parhaat niistä kevyesti ja nopeasti.
Muotoilua käyttävät yritykset ovat usein kilpailijoitaan käyttäjäkeskeisempiä, ketterämpiä – ja kannattavampia. Tämä on todistettu monin tutkimuksin.
Design Management Institute julkaisee säännöllisesti Design Value Index –raporttia. Siinä verrataan 16:n muotoilua monella tapaa käyttävän amerikkalaisen pörssiyrityksen arvon kehitystä kaikkiin S&P 500 indeksin yrityksiin 10 vuoden ajalta.
Designprosesseja toiminnassaan hyödyntävät yritykset voittivat vuoden 2015 vertailun 211 prosentilla. Tämä oli kolmas vuosi peräkkäin, jolloin designportfolio ylitti S&P 500:n yli 200 prosentilla.

Watermark Consultingin vertailussa tarkastellaan asiakaskokemuksen vaikutusta yritysten investointien tuottoon. Tietyllä toimialalla toimivien, keskenään vertailukelpoisten yritysten tuottoa mitataan. Yritykset on jaettu kahteen ryhmään – toisessa ovat ne 5% yrityksistä, jotka ovat saaneet asiakastyytyväisyysmittauksissa parhaat tulokset ja toisessa ne huonoiten pärjänneet 5%.
Allaolevassa esimerkissä näkyy autovakuutuksia myyvien yritysten arvonkehitys kahdeksan vuoden ajalta. Parasta asiakaskokemusta tarjoavat yritykset ylsivät lähes kaksinkertaiseen kokonaistuottoon alan indeksiin verrattuna. Huonoimman 5%:n tuotto oli vain alle kolmannes parhaiden yritysten tuotoista.

Suomalaisten yritysten kokemuksia designin käyttämisestä valotettiin Ornamon raportissa vuonna 2014. Kyselyyn vastanneet yritykset kertoivat, että muotoiluun panostaminen oli
- Parantanut kannattavuutta (67% yrityksistä)
- Nostanut tuotteista tai palveluista saatua hintaa (75% yrityksistä)
- Kasvattanut yrityksen markkinaosuutta (78% yrityksistä)

Tuossa viisi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä muotoilun käyttö oli vielä pääasiassa tuotekeskeistä. Palvelumuotoilun, design thinkingin ja business designin jatkuva esiinnousu viime vuosien aikana on vaikuttanut voimakkaasti monien yritysten toimintatapaan ja strategiseen suunnitteluun, laajentaen muotoiluajattelun positiivista vaikutusta.
Digitalisaatio kasvattaa designin roolia menestyksen tekijänä sekä pienissä että suurissa yrityksissä. Syitä tähän on helppo nähdä:
- Yhä suurempi osa useimpien yritysten toiminnasta on palvelua
- Käyttäjäkokemuksen ja digitaalisten käyttöliittymien on kestettävä vertailu alan huippuihin
- Asiakkaiden on nykyään helppoa vertailla palveluntarjoajia. Tieto huonosta kokemuksesta leviää nopeasti
- Maailma muuttuu nopeasti. Tarvitaan ymmärrystä asiakkaasta muutoksen keskellä. Jatkuva kehittäminen on välttämätöntä
Designin ja käyttäjäkeskeisyyden avulla yritys voi:
- Ymmärtää asiakkaitaan ja valita ne oikeat haasteet ratkaistaviksi
- Kehittää palveluita nopeasti ja oikealla polulla pysyen käyttämällä muotoilun nopeaa ja kevyttä ymmärrä/visualisoi/testaa –prosessia
- Kilpailla ideoilla, ei vain hinnalla
- Maksimoida palvelun haluttavuuden (välitön kilpailuetu)
- Minimoida asiakkaan ongelmat (pitkäaikainen kilpailuetu)
Muista lukea myös artikkelin toinen osa: Muotoilulla kasvua viivan alle: neljä kasvun estettä!
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:
- Muotoilemalla parempaa palvelua – Case UKKO.fi
- Käyttäjätutkimus on paras tapa ymmärtää käyttäjää
- 10 kohtaa saavutettavuuden parantamiseksi
Kirjoittaja: Simo Säde
Simolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus käyttäjätutkimuksesta ja käyttäjäkokemuksen kehittämisestä osana monialaista muotoilutiimiä. Simo on taustaltaan teollinen muotoilija, jolla on Taiteen tohtorin tutkinto. Asiakasprojekteissa Simo on työskennellyt lukuisten yritysten ja julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Näitä ovat mm. KONE, Supercell, Fortum, Samsung, Rovio, Nokia, Microsoft, Rolls Royce Marine sekä Helsingin kaupunki, THL, Rajavartiolaitos, YLE, VRK ja Opetushallitus.