Henri Lehtinen on fullstack-kehittäjä, jolta löytyy muutaman vuoden ohjelmistokehityskokemuksen lisäksi pitkä tausta erilaisista IT-alan tehtävistä. Erityisen paljon hommia Henri on tehnyt julkishallinnon projekteissa, minkä hän näkee positiivisena asiana – työn merkityksellisyys on löytynyt merkityksellisten projektien myötä. Tälläkin hetkellä hän toimii julkishallinnon projektissa, missä hän on päässyt kehittymään junnukehittäjästä senior-tasolle. Merkittävin tekijä Henrille työpaikkaa valitessa oli kokoaikaisen etätyön mahdollistamisen varmistaminen, mutta plussaa duunipaikka saa myös muun muassa mielekkäästä projektista modernein teknologioin sekä hyvästä työilmapiiristä.
Kehittämässä mikropalvelua laskutusjärjestelmän uudistamishankkeessa
Henri työskentelee back end -kehittäjänä julkishallinnon asiakkuudessa osana Solidabiksen omaa tiimiä. Tiimin tehtävänä on laskutusjärjestelmän uudistaminen, ja projektissa Henri vastaa tällä hetkellä tietyn mikropalvelun toteuttamisesta.
Tässä projektissa laskutusjärjestelmän kehittämistä itsessään monimutkaistaa moni, pääosin lainsäädäntöön liittyvä, asia. Tekemistä ohjaa muun muassa lainsäädäntö ja maksukatot, joissa täytyy samanaikaisesti huomioida usean ihmisen (talouden koosta riippuen) maksut. Lisäksi tapahtumien jatkuva päivittyminen, kuten käyttämättömät varatut ajat, on huomioitava. Huomioitavaa dataa on paljon ja laskutusjärjestelmän tulee pystyä määrittelemään, miten lasku muodostuu ja kenen siitä tulisi mikäkin osa lainsäädännön mukaan maksaa.
Säädökset ja suuri muuttuvan datan määrä tekee koodaamisesta haastavaa ja monimutkaista, mutta onneksi se ei ohjelmistokehittäjien kannalta ole huono asia. ”Näitä on ollut mielekästä ja haastavaa pohtia”, kertoo Henri kokemuksiaan projektista.

Testiautomaatio projektissa korvaamattoman tärkeää
”Tän tyyppistä projektia on täysin mahdotonta kehittää ilman, että testiautomaatiolla testataan kunnolla”, fullstack-kehittäjä Henri lisää viitaten säännösten ja datan määrään. Järjestelmän onnistumisen kannalta yksikkötestit, integraatiotestit ja end-to-end -testit ovat hyvin olennaisia. Testaamisen avulla varmistetaan, että monimutkaiset laskujen muodostamiseen liittyvät säännöt eivät mene keskenään solmuun ja aiheuta esimerkiksi vääränlaisten laskujen lähtemistä tai muita virhetilanteita järjestelmässä.
Juniorkehittäjästä seniorkehittäjäksi
Mikropalvelun toiminta ja suunnittelu itsessään on melko suoraviivaista. Teknologiat Henrillä oli valmiiksi hallussa (pääasiassa tietokannat ja Java-ohjelmointi), mutta itse mikropalvelun kehittäminen oli täysin uutta. Vastuun saaminen tärkeästä palasta on tuntunut hyvältä, ja niin tiimikavereilta kuin Solidabiksen tiiminvetäjältä saadun palautteen mukaan Henri on tässä roolissa kasvanut juniorkehittäjästä senior-tasoiseksi ohjelmistokehittäjäksi. Kokemusta vahvistaa se, että Henri on myös ensimmäistä kertaa päässyt myös valmentamaan, auttamaan ja perehdyttämään muita, sen sijaan että olisi itse heidän asemassaan. Itsestään kehitys ja vastuu ei toki ole tullut, vaan Henri on myös oma-aloitteisesti pyrkinyt ottamaan haastavampia juttuja hoidettavakseen.
Mikropalvelun lisäksi uutena juttuna Henrille on tullut Azure ja CICD pipelinien kanssa työskentely. ”Kiva, että on päässyt myös Azurekuvioita pähkäilemään työjutuissakin, kun tuli se Azure-sertifikaattikin hommattua ennen projektissa aloittamista”, Henri kertoo.
Ylipäätään projektin teknologia on viehättävää – ”tekninen infrastruktuuri on ollut ihan huippumodernia”. Mikropalvelu, kuten projektin muutkin pilvipalvelut, ovat Azuressa ja järjestelmä hyödyntää Kubernetes-alustoja. Koska projektin mikropalvelut keskustelevat toistensa kanssa sekä työjonojen välityksellä, kykenevät ne käsittelemään valtavan määrän tietoa kerralla.
Kehittymisen ja vastuunsaamisen lisäksi Henri nostaa projektin hyväksi puoleksi sen, että päivittäinen ohjelmistokehitys tuntuu mukavalta. Lisäksi työ tuntuu merkitykselliseltä.
Työn merkityksellisyys löytyy projektin kautta
Kuten tämäkin projekti, on Henrin työura melko pitkälti ollut julkishallinnon projektien parissa, mitkä Henri kokee merkityksellisiksi. Esimerkiksi terveydenhuollon osalta se on melko yksiselitteistä; ”Projektissa vaikutetaan ihmisten elämään kohdusta hautaan asti, ainakin pieneltä osalta”, Henri kertoo fiiliksiään, projekti koskettaa lähes jokaista kansalaista. Henrin aiemmat projektityöt ovat liittyneet muun muassa oikeushallintoon ja sosiaaliturvaan, mitkä niin ikään ovat koskettaneet lähes kaikkia kansalaisia. ”Laaja vaikuttavuus ja tärkeä aihe tuovat työhön merkityksellisyyttä”.

Etätyö huippujuttu ”landella” asuvalle ohjelmistokehittäjälle
Mielekäs, merkityksellinen ja sopivan haastava projekti tekee Henrin päivittäisestä tekemisestä miellyttävää, mutta työpaikkaa valitessa vieläkin tärkeämpi seikka oli sataprosenttisen etätyön varmistaminen jatkossa koronan jälkeenkin: ”Asun landella niin työmatka on ihan jäätävä – mielelläni käyn päivän viikossa toimistolla mutta täysläsnäolo on kokonaan poissuljettu vaihtoehto”, hän kertoo. Työmatkaan käytetty aika on aina pois perheen kanssa vietetystä ajasta.
”Meillä Solidabiksella on hyvä työilmapiiri, mikä koostuu yhteisöllisyydestä ja siitä, että ei oo turhaa prosessia tai hierarkiaa työpaikalla”

Solidabikselle Henri ei kuitenkaan sännännyt ihan suin päin, vaan keskusteluyhteys ohjelmistokehityksen tiiminvetäjään Paavoon oli auki tätä ennen melko pitkään – luottamus paikkaan syntyi osittain jo ennen työsopparia. Etätyön lisäksi häntä houkuttelivat kasvumahdollisuudet uralla ja modernimpaan projektiin pääseminen, ja työkulttuuri vaikutti myös hyvältä. Sitä mieltä Henri on vieläkin: ”Meillä Solidabiksella on hyvä työilmapiiri, mikä koostuu yhteisöllisyydestä ja siitä, että ei oo turhaa prosessia tai hierarkiaa työpaikalla. Asioista voi puhua kenen kanssa vaan suoraan ja heittää läppää kenelle vaan”, Henri kertoo. Myös inhimillisyys viehättää: ”Ihmiset eivät ole numeroita tai resursseja sillä tavalla, että tuntuisi siltä.”
”Ei täältä oo kiire lähteä mihinkään, kun on mukava projekti ja kivaa tekemistä mukavien ihmisten kanssa, ja kilpailukykyinen palkkakin. Jossain sitä täytyy töissä käydä. Tää on kuitenkin sen kokoinen yritys, että tietynlainen inhimillisyys ja ihmisten arvostaminen on jäljellä”, Henri vielä summaa.
Kiinnostaako duuni meidän kanssamme? Tsekkaa avoimet työpaikat ja tipauta meille CV/hakemus, tai vaikka ihan vaan linkkariprofiilisi. Voit myös olla yhteydessä meihin alla olevalla yhteydenottolomakkeella.
Haemme monenlaisia osaajia ohjelmistokehitystiimeihimme Helsingin, Kaarinan ja Oulun toimistoillemme – toki etätyö on myös pääosin aina mahdollista.
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista:
- Pilviasiantuntija ja ohjelmistokehittäjä Anttu Suhonen
- Aikaa ja olosuhteita kestäviä teollisuuskoneiden ohjelmistoja – Case Sandvik
- Outi Mattila aloitti Solidabiksella – Oulun toimipisteellä loistava startti