Solidabis

In memoriam: Simo Säde


1961-2020

Simo Säde

Saimme vapun alla surullisia uutisia. Kollegamme Simo Säde oli menehtynyt pitkän sairauden uuvuttamana. Me menetimme humaanin työtoverin ja koko suomalainen design-yhteisö laajasti akateemiseen ja yritysmaailmaan verkostoituneen pidetyn ammattilaisen.

Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen tohtoriksi väitellyttä Simo Sädettä voi perustellusti pitää käyttäjäkeskeisen suunnittelun yhtenä suomalaisena pioneerina. 1980-luvulla alkaneella urallaan Simo pääsi paitsi seuraamaan näköalapaikalta uuden tutkimusalan kehittymistä, mutta myös itse rakentamaan sitä. Uransa aikana hän ehti toimimaan monilla nimikkeillä: käytettävyysasiantuntijana, johtavana konsulttina ja tutkimusjohtajana. Hän toimi vuosia myös yhden alamme pioneeriyrityksen, Etnoteam Finlandin, toimitusjohtana. Pitkän uransa aikana hän oli kehittämässä tuotteita ja palveluja monille suurille brändeille. Portfoliosta löytyy Kone, Nokia, Samsung, Fortum, Supercell, Rovio, YLE ja monet muut kansainvälisesti tunnustetut toimijat. Lisäksi harva tietää, että Simo on ollut suunnittelemassa sähköautoja jo kymmeniä vuosia ennen Teslan keksimistä!

Sen lisäksi, että Simo oli alansa huippuammattilainen, hän oli myös pidetty työkaveri ja ystävä. Kun olemme jakaneet yhdessä Simoon liittyviä muistoja, monet ovat nostaneet esiin Simon kyvyn nauttia itselleen rakkaista asioista ja monista, pienistäkin arkisista asioista. Ammatilliselle puolelle tasapainoa ovat tuoneet musiikki, urheilu, veneily ja hyvä ruoka ja juoma. Musiikki oli osa Simon elämää vuosikymmenien ajan. Musiikin tekemiseen liittyvät ideat ja innostuneet suunnitelmat olivat läsnä elämässä aivan loppuun asti. Rakkaus italialaiseen ruokaan ja viiniin ei jäänyt varmasti sekään yhdeltäkään huomaamatta! Sen, mitä urheilu ja erityisesti jalkapallo, merkitsi Simolle, tiivistyy hienosti hänen Töölön jalkapallostadionilta viime marraskuussa suurena suomalaisena jalkapallopäivänä tekemäänsä Facebook-päivitykseen: 

Mä oon onnellinen ja liikuttunut! Suomi pääsi ekaa kertaa arvokisoihin. Oon odottanut tätä vuosikymmenet ja katsonut monet karsinnat kausikorteilla. Sain tänään olla täällä ja poikani kanssa vierekkäin, sen kanssa on näitä katsottu. Toivottavasti se näkee vielä monta näitä tulevaisuudessa. Mäkin sain vielä kokea tämän❤️

Tietynlaisia Simon uran tähtihetkiä ovat varmasti olleet projektit, joissa ammatillinen osaaminen on kohdannut harrastusten kanssa. Näistä voisi mainita esimerkiksi sen, kun intohimoinen veneiljä pääsi suunnittelemaan suuren ulkovartiolaivan komentosiltaa ja projektin, jossa pääsi kehittämään oman suosikkipelin pelaajakokemusta. 

Ihmisenä Simon olemuksesta huokui jotain sellaista, mitä voisi kutsua hiljaiseksi karismaksi. Valtavasta kokemuksestaan huolimatta hänellä ei ollut tarvetta korostaa itseään. Kun osaaminen on kunnossa ja hän itse tietää sen, asiaa ei ole tarve erikseen alleviivata. Simo muistetaan asiantuntijana, joka oli aidosti kiinnostunut myös nuorempien kollegoidensa näkemyksistä. 

Simo, kiitos siitä kaikesta, mitä annoit meille ammattilaisena, esimiehenä ja ennen kaikkea ihmisenä. 

Vexi Savijoki
Kirjoittaja on Simon pitkäaikainen kollega