
Joskus iskee sellainen tunne, että vaikka oma työ on kiinnostavaa, olisi hienoa oppia jotain uutta ja vähän erilaista. Kun Aleksi Romppaiselle kävi näin, hän meni Solidabiksessa pomon puheille ja teki toiveestaan totta.
Miksi halusit siirtyä perinteisestä ohjelmistokehityksestä prosessi- ja sääntöautomaatioon?
– Halusin vaihtelua. Olin ollut kolme vuotta samassa ohjelmistokehitysprojektissa, jossa pääsin näyttämään kynteni ja totesin itsekin, että kyllä minä nämä hommat osaan. Sitten alkoi tulla sellainen fiilis, että haluaisin opetella alaa vähän eri kulmasta.
”Olin ollut kolme vuotta samassa ohjelmistokehitysprojektissa, jossa pääsin näyttämään kynteni ja totesin itsekin, että kyllä minä nämä hommat osaan.”
– Nyt olen tekemässä sääntökonetoteutuksia – isolle asiakkaalle tosi isoa projektia, jossa on mukana useita eri firmoja. Olen päässyt käsiksi myös moderniin Java-kehittämiseen ja oppinut kokeneemmilta työntekijöiltä paljon uutta muun muassa tietokantamigraatioista ja Kuberneteksesta.
Miten siirtyminen prosessikehityksen puolelle käytännössä tapahtui?
– Ketterästi! Meillä oli erittäin avoin keskustelu toimitusjohtajan kanssa mun toiveistani työn suhteen. Sen jälkeen prosessikehityksen tiiminvetäjä Marja Jussila van Leeuwen otti kopin ja on ollut muutoksessa tukena koko ajan.
– Kävin viikon mittaisella verkkokurssilla opettelemassa IBM Operational Decision Managerin käyttöä (liiketoimintasääntöjen hallintajärjestelmä). Opin tosi paljon ja pääsin heti tekemään uudella teknologialla töitä. Kaikkien konseptien tajuamiseen meni kyllä aikaa, kun näitä IBM:n lyhenteitä vilisee materiaaleissa runsain mitoin. Mielelläni kuitenkin aina opiskelen, ja ohjelmointitaustasta on ollut paljon apua.
Millaisena koet Solidabiksen työyhteisön?
– Meillä on rentoa ja huumorintajuista väkeä. Puhumme paljon harrastuksista, musiikista, peleistä… ja järjestämme ex tempore -toimintaa, esimerkiksi peli- tai viini-iltoja. Kaikille kaikkea, ja itse saa ideoida lisää, jos tuntuu että jotain puuttuu. Voisin siis jonain päivänä opettaa muille go-peliä, uskon että he pitäisivät siitä.
”Puhumme paljon harrastuksista, musiikista, peleistä… ja järjestämme ex tempore -toimintaa, esimerkiksi peli- tai viini-iltoja.”
Miten Solidabiksessa saa palautetta työstään?
– Palautteen antamista on kehitetty: sitä pyritään saamaan asiakkailta ja se annetaan työntekijälle henkilökohtaisesti ja rakentavasti. Itse haluan tietää, kun teen asioita oikein, ja jos jotain jää tekemättä, toivon että siitäkin kerrotaan. Saan mielestäni palautetta oikein sopivasti, ja kahdenkeskiset keskustelut Marjan kanssa pari kertaa kuussa edesauttavat tätä.

Entäs koronajärjestelyt ja työajat?
– Koronan takia teemme nyt paljon töitä etänä, mutta yritämme tavata toimistolla noin kerran viikossa. On hyvä päästä välillä keskustelemaan suoraan muiden tiimiläisten kanssa, vaikka etänäkin syntyy hyvää työskentelykulttuuria. Esimerkiksi onnistumiset hehkutetaan meillä aina Slackissä kaikkien kesken.
”Meillä kyllä kannustetaan hyvään tasapainoon, ja ongelmista voi epäröimättä mennä kertomaan tiiminvetäjälle. Tässä firmassa näkyy selvästi se, että ihmiset ovat tärkein pääoma.”
– Työajat voi valita hyvin joustavasti, ja olen sen verran työnarkomaani, että teen helposti liikaa töitä. Meillä kyllä kannustetaan hyvään tasapainoon, ja ongelmista voi epäröimättä mennä kertomaan tiiminvetäjälle. Tässä firmassa näkyy selvästi se, että ihmiset ovat tärkein pääoma.
Miten muuten olet alkujaan hakeutunut ja kasvanut alalle?
– Ihan ensin suoritin kaksoistutkinnon (ravintolakokki ja ylioppilas), armeijan jälkeen lähdin miettimään, mitä oikeasti tekisin aikuisena. Yksi serkuistani opiskeli tietotekniikkaa Tampereella, ja kun olen itsekin matemaattisesti orientoitunut, se tuntui omalta alalta.
– Ohjelmistotekniikan opinnot Metropolia Ammattikorkeakoulussa vahvistivat kiinnostusta: uusia asioita pääsi oppimaan nopeasti ja soveltamaan luovasti. Töissä kasvoi varmuus siitä, että tiedän mitä olen tekemässä.
– Tykkään tehdä töitä itsenäisesti, mutta on kiva myös auttaa muita onnistumaan. Mun ykkösvahvuuteni on se, että otan mielelläni vastuuta ja autan tiimiäni.
Miltä tulevaisuutesi näyttää?
– Haluan jatkaa Solidabiksessa ja oppia lisää prosessikehityksestä ja IBM:n työkaluista. RPA eli ohjelmistorobotiikka on kuuminta hottia, joten pitäähän sitä päästä opettelemaan. Ensi vuoden puolella voisin myös suorittaa koulun loppuun. Se voi olla rankkaa työn ohessa, mutta Marja on rohkaissut yrittämään ja firma voi joustaa työajoissa.
”RPA eli ohjelmistorobotiikka on kuuminta hottia, joten pitäähän sitä päästä opettelemaan.”
Kerro vielä vähän lisää go-pelistä!
– Pelin alkeet on helppo omaksua, sen jälkeen siitä voi oppia tosi paljon lisää ja tulla todella hyväksi. Pelissä on myös toimiva tasoitusjärjestelmä, joten eritasoiset pelaajat voivat pelata helposti keskenään.
– Minua kiehtoo gossa pelin strategisuus, luovuus ja estetiikka. Peli aloitetaan tyhjältä laudalta ja vastapelaajan kanssa käydään jatkuvaa vuoropuhelua – isolla laudalla pystyy kertomaan pelaamalla itsestään todella paljon.
Kiinnostaako työ Solidabiksella? Haemme uusia osaajia prosessikehityksen, ohjelmistokehityksen ja palvelumuotoilun tiimeihimme jatkuvasti – katso tästä avoimet työpaikkamme tai jätä CV:si / LinkedIn-profiilisi alla olevalla lomakkeella.
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista:
- ”Jos asiakas on tyytyväinen, niin kaikki ovat tyytyväisiä.” Ohjelmistokehittäjä Lammi
- Parempaa päätöksentekoa, parempaa bisnestä
- Solidabis jatkaa kasvuaan