Solidabis

#Tapatehdä – Kaarina


Kaarina Keinänen

Taustaltaan Kaarina on informaatioverkostojen dippa-inssi, jonka tie vei työuralla liiketoiminnallisten analyysien pariin. Ratkaisukeskeisyys ja kehitysmielisyys suuntasivat hänet Solidabikselle prosessijohtamisen tiimiin, jossa hän pääsee liiketoimintojen tehostamisen lisäksi rakentamaan ihmisten työstä miellyttävämpää.

Analyyttisen insinööripuolen lisäksi Kaarina on sosiaalinen ja ihmisläheinen, joka hyvien kuuntelutaitojen ja liiketoimintataustan ohella auttaa strategisten kehitysprojektien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Miksi halusit suuntautua prosessijohtamiseen?

Halusin suuntautua prosessijohtamiseen, koska tällaisena kehitysmielisenä insinöörinä haluan työssäni pohtia hyviä ratkaisuja, jotka hyödyttävät ihmisiä, ja mielestäni näkökulma kehittää liiketoiminnan ratkaisuja prosessilähtöisesti on järkevä. Olen tehnyt pääasiassa määrittelytöitä liiketoiminta-analyytikkonasovelluskehitysprojekteissa. Prosessijohtamiseen suuntautumisesta on ollut hyötyä määrittelijän työssä, koska pystyn ottamaan analyysityöhön mukaan myös prosessijohtamisen näkökulmaa.

Yksi prosessijohtamisen onnistuminen oli hiljattain, kun mallinsimme asiakkaan sovelluskehityksen vaatimusmäärittelyn tueksi erilaisten loppukäyttäjien työnkulut prosessikaavioiksi. Mallintamisen avulla saatiin ymmärrys siitä mitä käyttäjät tekevät ja millaisia interaktioita toimijoiden välillä on, ja näin pystyttiin vakuuttavasti käyttötapauksien kautta määrittämään, millaiset toiminnot parhaiten tukisivat käyttäjien työtä.

Mikä on sinulle mieluisin prosessijohtamisen analyysityökalu?

Blueworkslive – se on helppokäyttöinen ja nopeasti omaksuttava työkalu, jolla saa näppärästi tehtyä havainnollistavia mallinnoksia prosesseista. Selainpohjaisen työkalun sisällä yhteistyö on tehty helpoksi, jotta prosessimalleista saadaan eri näkökulmat huomioivia ja sitä kautta mahdollisimman todenmukaisia.

Paras asia työssäsi?

Yksi parhaista asioista työssäni on monipuolisuus. Erilaisten projektien myötä vaihtuvassa työympäristössä pääsee tutustumaan itselle uusiin liiketoimintoihin. Itse projektityössä pääsee tekemään töitä erilaisten sidosryhmien kanssa – välillä työstetään ja ideoidaan ratkaisuja yhdessä asiakkaiden liiketoiminnan asiantuntijoiden kanssa ja toisaalta tulee oltua paljon tekemisissä myös teknisten henkilöiden kanssa, joilta oppii aina itse lisää.

Mitä arvostat työnantajassa?

Arvostan Solidabiksessa erityisesti aitoutta ja täysillä yrittämisen meininkiä.

Palaveri vai itsenäinen työskentely?

Tykkään tehdä yhteistyötä ihmisten kanssa ja ideoida ratkaisuja, joten itse viihdyn palavereissa. Toisaalta olen luonteeltani myös draivaaja, joten en oikein malttaisi istua epäselvän agendan palavereissa tai viilata pilkkua tehottomasti isolla porukalla, eli itsenäiselle työskentelylle on myös paikkansa.

Mikä motivoi?

Ilon tuottaminen ihmisille. Nykyisessä työssäni minua motivoi tavoitella sellaista asetelmaa, jossa ihmisillä on hyvä olla ja mahdollisuus tehdä mieluisia töitä järkevän teknologian avustamana. Prosessijohtamisella pääsen toteuttamaan tätä ajatusta. Samalla kun ihmisten työstä voidaan kehittää miellyttävämpää, esimerkiksi automatisoinnin kautta, parantaa prosessijohtaminen liiketoiminnan tehokkuutta ja ennustettavuutta.

Miten rentoudut vapaa-ajalla?

Töiden jälkeen rentoudun muun muassa minulle tärkeiden ihmisten kanssa urheillen erilaisten mailapelien, ryhmäliikuntatuntien, suunnistuksen ja hiihdon parissa.

Minkä ohjeen haluaisit kertoa prosessiensa parissa tuskailevalle liiketoimintajohdolle?

Helpotusta voi tuoda jo se, että mallintaa nykytilanteen ja todella ymmärtää, missä mennään. Kun on perillä nykytilanteesta, pystyy määrittämään, missä kohdin kipuillaan ja millaisia muutoksia tarvitaan.

Prosesseihin liittyvä tuska on myös helpompi kommunikoida muille, kun niistä on olemassa kuva. Apu on lähellä – konkreettisia apuja voi tuoda jo pienetkin työtapojen muutokset, jotka huomataan jo prosesseja mallintaessa.

Myös dokumentoinnilla, jonka toteuttamisessa on suhteellisen pieni vaiva, pystytään korjaamaan epämääräisiä ja hankaluuksia aiheuttavia työvaiheita (esim. toistuvat huonolaatusesta datasta aiheutuvat selvitystehtävät). Kun prosessien peruspalikat on järjestyksessä, voidaan myös pohtia automaation ratkaisuja, jotka vasta iloa tuovatkin.

Tutustu prosessikehitystarjontaamme

Etsimme jatkuvasti hyviä tyyppejä mukaan joukkoomme. Tsekkaa avoimet työpaikkamme tai lähetä avoin hakemus!

Kirjoittaja: Sara Hellman, Markkinointi