Skip to content

Piia on unelmaduunissaan käyttäjäkokemuksen suunnittelijana

Aug 16, 2022 12:00:00 AM twoday

Piia Luodes on päässyt tekemään unelmiensa työtä hyvin pian valmistumisensa jälkeen. Hän kuuluu twodayn designtiimiin ja toimii Ruokaviraston projektissa UX-/UI-suunnittelijana ja käytettävyyden asiantuntijana. Piian mielestä helppojen, intuitiivisten ja tehokkaiden käyttöliittymien suunnittelu on sekä antoisaa että kiinnostavaa – sillä kukapa meistä edes haluaisi käyttää hankalia palveluja!

”Teknologia ja IT-ala ovat aina kiinnostaneet minua, mutta koodaaminen tuntui kuitenkin liian tekniseltä. Halusin, että tuleva työni olisi ihmiskeskeistä ja saisin käyttää siinä myös visuaalisia taitojani”, Piia kertoo.

Piia kiinnostui käyttöliittymistä ja käytettävyydestä jo Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa hän suoritti alemman korkeakoulututkinnon tietojenkäsittelyssä. Hänen opettajansa vinkkasi Jyväskylän yliopiston maisteriohjelmasta, jossa keskityttäisiin käyttäjäkokemukseen sekä ihmisen ja teknologian vuorovaikutukseen. ”Siinä vaiheessa oli selviö, että haluan jatkaa kognitiotieteiden maisteriohjelmaan”, Piia toteaa.

Maisteriopinnoissa Piia valitsi sivuaineekseen Digitaalinen elämä -opintokokonaisuuden, jossa käsiteltiin digitalisaation vaikutusta yhteiskunnan palveluihin. Piiassa on aina ollut annos maailmanparantajaa, ja hänelle selkeytyi jo opiskeluaikana, että oma tapa auttaa ihmisiä voisi hyvinkin liittyä helppokäyttöisten julkisten digipalvelujen suunnitteluun.

Sitten kävi Piian sanoin ”uskomaton tuuri”. Valmistuttuaan hän oli ajatellut, että ottaisi tyytyväisenä vastaan melkein minkä tahansa oman alansa työn. Mutta kuinka ollakaan, eteen sattui täsmälleen hänen unelmaduuninsa. Se on tarjonnut sopivasti vastuuta ja haastavia tehtäviä – pääsyn oikeisiin töihin pian valmistumisen jälkeen.

Kun asenne ratkaisee

Piia löysi twodayn (silloisen Solidabiksen) erinäisten käänteiden kautta, otti yhteyttä yritykseen joulukuussa ja sai kuulla maaliskuussa, että nyt olisi töitä tarjolla. Eräässä Ruokaviraston projektissa tarvittiin jatkajaa lähdössä olevalle työntekijälle, jolla sattumoisin oli myös sama osaamisprofiili kuin Piialla.

Ruokavirasto jututti muitakin kandidaatteja, mutta Piia valittiin. Hän uskoo, että asenne ratkaisi: aito kiinnostus julkisen puolen järjestelmiä ja Ruokaviraston tehtäviä kohtaan.

”Uudet työkalut ja menetelmät pystyy kyllä oppimaan, etenkin kun on innostunut ja motivoitunut. Opinnot antoivat hyvät pohjatiedot tähän työhön, ja nyt olen päässyt syventämään niitä.”

Ruokaviraston ammattitaitoinen ilmapiiri

Ruokavirasto on yhteiskunnallisesti merkittävä toimija. Virasto auttaa takaamaan muun muassa sen, että elintarvikkeet, juomavesi ja uimavedet ovat ihmisille turvallisia. Näitä teemoja käsitellään myös niissä järjestelmissä, joiden parissa Piia Ruokavirastossa työskentelee. 

”Teemme valtakunnallista palvelua, jota kaikki suomalaiset voivat hyödyntää. Se julkaistaan tämän vuoden aikana”, Piia kertoo.

Piialle Ruokaviraston projekti on – paitsi täydellinen osuma omiin kiinnostuksen kohteisiin ja osaamiseen – myös erittäin mukava asiakkuus. Hän sanoo, että kaikki Ruokavirastossa työskentelevät ovat todella ammattitaitoisia ja avoimia uusille asioille.

Kaikki hyötyvät käytettävyydestä

Piia on Ruokavirastossa tiiminsä käytettävyysvastaava, mutta ei kuitenkaan yksin vastuussa käytettävyyden toteutumisesta. Myös hänen tiiminsä on kiinnostunut käytettävyydestä ja saavutettavuudesta. ”Jokin aika sitten pidin tiimiläisten pyynnöstä saavutettavuustyöpajan, koska he halusivat tietää lisää esimerkiksi siitä, miten saavutettavuutta voi käytännössä toteuttaa ja testata verkkosivuilla”, Piia kertoo.

Käytettävyys on tärkeää kaikille: palvelun käyttäjille, kehittäjille, suunnittelijoille ja tilaajille. Ilmeisin hyötyjä on luonnollisesti palvelun käyttäjä, etenkin tilanteissa joissa tiettyä palvelua on pakko käyttää, jos mielii asioida digitaalisesti. Viranomaispalvelut ovat tästä hyvä esimerkki: niiden suunnitteleminen käyttäjäkeskeisesti alusta alkaen säästää kustannuksia – ja kaikkien hermoja.

”Jos käyttöliittymä ei ole intuitiivinen ja helppokäyttöinen, kustannuksia voi syntyä esimerkiksi käyttäjäryhmien opettamisesta tai käyttöliittymän korjailusta jälkikäteen. Julkisten palvelujen pitää noudattaa saavutettavuusdirektiiviä, ja käyttäjät ovat muutenkin nykyään vaativampia käytettävyyden suhteen.”

Miten käytettävyyttä sitten rakennetaan? Esimerkiksi kartoittamalla käyttäjien tarpeita ennen kuin ensimmäistäkään käyttöliittymäkuvaa on piirretty tai koodiriviä kirjoitettu. Käyttäjiltä kerätään tietoa siitä, miten he palvelun hahmottavat ja mitä sillä haluavat tehdä. Dataa saadaan esimerkiksi käyttäjähaastatteluilla.

”Aina pitää myös muistaa, että suunnittelija ei ole yhtä kuin käyttäjä eikä voi tietää mitä käyttäjän mielessä liikkuu. Siksi suunnittelijan on tärkeää ottaa käyttäjiä mukaan myös prosessin myöhemmissä vaiheissa ja kerätä heiltä palautetta mahdollisuuksien mukaan”, Piia sanoo.

Mutkaton meininki töissä

Piian työaika kuluu melkein täysin Ruokaviraston projektissa ja usein vielä etänä Tampereelta. Silti hän arvioi, että twoday on hyvin läsnä hänen työpäivissään. 

Slackissä viestitään käytännössä päivittäin, viikoittain on designtiimin tiimikahvit ja palaveerausta, ja joka toinen viikko kuullaan firman kuulumisia. Designtiimin Satu Kyröläisen kanssa Piia tekee tiivistä yhteistyötä Ruokaviraston asiakasprojektissa. Piialla ja Sadulla on muun muassa viikoittainen designtunti, jossa he ratkovat designkysymyksiä ja pitävät toisiaan ajan tasalla omien tiimiensä tapahtumista.

”twoday on alusta lähtien pitänyt huolta siitä, että olen päässyt hyvin mukaan ja tutustumaan ihmisiin. Aina painotetaan, että saa kysyä ja ottaa yhteyttä. Heti alkuun myös kerrottiin, keneen missäkin asiassa otetaan yhteys”, Piia kertoo. 

”Saan etänä tehtyä töitä ihan yhtä hyvin kuin toimistollakin, eikä minulla ei ole vaikeuksia vetää rajaa työn ja vapaa-ajan välille tai jaksottaa töitäni.”

Ainoa miinuspuoli etätyössä on, että sosiaalisuutta voisi joskus kaivata lisää. Toisaalta työssä on paljon palavereita ja mahdollisuuksia käydä Helsingissä tapaamassa ihmisiä kasvotusten.

”Teemme paljon asioita yhdessä oman tiimin ja designereiden kanssa, ja se on hyvä. Koskaan ei tarvitse jäädä yksin ongelmien kanssa, apua ja tukea saa aina”, Piia tiivistää.

Haluaisitkö töihin meidän mutkattomaan porukkaan? Katso alta tällä hetkellä avoinna olevat pestit. 

Katso avoimet paikat

Aiheeseen liittyvät artikkelit