Solidabis

Järkeä framework -vaatimuksiin


Suorassa rekrytoinnissa on mahdollista panostaa aikaa ja vaivaa teettämällä ja läpikäymällä harjoitustehtäviä verkossa ja livenä jne jne , mutta B2B -kontekstiin tuo ei oikein istu. Standardimpaa on hakea resursseja toimittajilta listaamalla shopping cartiin frameworkkeja, kieliä, servereitä jne. ja valita ehdokas jonka CV:stä löytyy useimmat näistä. Tämä on ehkä sitä kääntöpuolta tästä sinänsä hyvästä body shop -trendistä.

Lähestymistavan hölmöyttä havainnollistaakseni otin työn alle Vue.js:n perustason HTML, CSS ja JavaScript -osaamisella. Jo kahden päivän perehtymisen jälkeen sain kirjoitettua puolessa päivässä pienen linkin takaa löytyvän pelin. Serverless deployment kesti uudella työkalulla noin vartin, sisältäen rekisteröinnin ja tutorialin lukemisen.

https://dragon-haastaja.now.sh/

Vaikka ohjelma on toki ruma kuin perkele, käyttää se kuitenkin keskeisimpiä osia frameworkista liittämään näytön tapahtumat ohjelmalogiikkaan ja DOMin hallintaan. Vue, Angular, React yms. löytyvät monista tarjouspyynnöissä pisteytettynä siten, että minimivaatimus on 1 vuosi ja lisäpisteitä saa johonkin 3-5 vuoteen asti.

Jos ostaja edellyttää tarjouspyynnössä 1-3 vuoden kokemusta moderneista kirjastoista ja etenkin fronttikirjastoista, päätyy lähinnä viivästyttämään projektiensa starttaamista. Tällainen tuloksenteko kulkee taloustieteessä nimellä opportunity cost, eli tappiot siitä että jää bussista koska ei nostanut peukaloa. Koska jatkuva uuden opettelu sekä vapaus, valinta & vastuu kuuluu erittäin läheisesti koodaamiseen, tuo on myös erittäin tehokas tapa demotivoida koodareita. Tällaisen tarjouspyynnön nähdessään voi myös pitää mahdollisena että valittujen frameworkkien tuntemus on ostajan puolella heikolla tolalla, eli niitä saattaa joutua väkisin tunkkaamaan johonkin täysin epäsopivaan tarkoitukseen. Jos siis haluaa lähteä body shoppailemaan, kannattaisi ensin varmistaa että siihen on sekä edellytyksiä että pitkäjänteisyyttä.

Kirjoittaja: Antti Kirves, Solidabis OY

Antti on alun perin rahoituksen KTM Aalto-yliopistolta, mutta ei ole tuntenut suurta vetoa pankkihommia kohtaan. Teknologia on vienyt miehen mukanaan ja perusluonteeltaan sangen avoin Antti on nykyään myös multisertifioitu introvertti koodari. Monipuolisen taustansa ansiosta Antti osaa huomioida bisneshyödyt ja katsella asioita vähän laajemminkin, kuin mitä läppärin näytölle kerralla mahtuu. Solidabiksella Antti työskentelee bisnestä tukevien hankkeiden parissa erityisesti prosessikehityksen, automaation ja ohjelmistorobotiikan parissa.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.