Solidabis

Käytettävyys huomataan vasta kun se puuttuu


Käytettävyys on siitä hassu asia, että se usein huomataan vasta kun se puuttuu. Mietipä vaikka päivääsi tähän mennessä: olet kenties avannut ovia sujuvasti, sammuttanut valot ongelmitta, tai vaikkapa napsauttanut kahvinkeittimen päälle tuosta vaan. Mutta huomasitko sitä? Ei se mitään. Sitähän se käytettävyys parhaimmillaan on: se auttaa tekemään asioita helposti ja vaivattomasti.

 

Käytettävyys ei kuitenkaan synny itsestään. Niin fyysiset esineet kuin digitaaliset ja muut palvelutkin ovat käytettäviä vain, jos ne on sellaiseksi suunniteltu. Suunnittelussa on huomioitu kohdekäyttäjät tai -asiakkaat ja heidän tavoitteensa. Suunnittelun aikana palvelua on prototypoitu, testattu käyttäjillä ja paranneltu kunnes siitä lopulta on saatu käytettävä.

 

Miksi me käytettävyyden ja palvelumuotoilun ammattilaiset haluavamme tehdä niin? Koska me välitämme. Koska me vilpittömästi haluamme, ettei palveluiden käyttö vaikeuttaisi ihmisten elämää, vaan sujuvoittaisi sitä.

 

Joten seuraavan kerran, kun jonkin asian käyttö tuntuu sujuvalta, pysähdy hetkeksi nauttimaan siitä. Joku on selvästi ajatellut sinua, ja tahtonut sinulle hyvää :-).

 

Sarjakuva: helppokäyttöinen kahvinkeitin herkistää käyttäjän

Kirjoittaja: Satu Kyröläinen, Palvelumuotoilija ja käyttökokemussuunnittelija

 

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.