Solidabis

Ohjelmistokehittäjä Toni Arte


”Yleensä ymmärrän kaikkea, mikä koostuu joko oikeista tai virtuaalisista ruuveista ja muttereista.”

  • Tietotekniikan diplomi-insinööri
  • Ohjelmistokehittäjänä yli 20 vuotta

Toni Arte aloitti kesätyöt Nokialla Otaniemessä opiskelemisen ohella. Esimies piti huolen, että opiskelut tulivat hoidetuiksi. Ensimmäiset vuodet hurahtivat puhelinkeskusten kimpussa. Vuonna 1997 Arte aloitti työt matkapuhelinpuolella DevOpsin parissa eli huolehti ohjelmistokehityksen työkaluista, kuten versionhallinnasta, automaattisista softakäännöksistä ja kehitysympäristöistä. Hommat Salossa loppuivat, kun Microsoftin tuotekehityspiste suljettiin. Toni ehti lomailla vain kuukauden, kun Solidabis poimi propellihatun tiimiinsä tammikuussa 2016.

”Molemmat hakivat toisiaan ja toiveemme natsasivat mukavasti yhteen. Olen rautainen softakehityksen ammattilainen, jolle yrityksen projektit pystyivät tarjoamaan uusia haasteita. Hiton hyvä yhdistelmä siis.” Toni Arte työskenteli Kaarinan toimistossa seitsemän muun kehittäjän kanssa.

”Viihdyin tosi hyvin. Kun oli tottunut työskentelemään jättimäisissä yrityksissä, oli mukavaa olla pienemmässä talossa.”

”Olimme vastuussa asiakkaallemme, eivätkä pomot puuttuneet arkiseen puurtamiseemme. Päätimme itse, milloin tulemme toimistolle, milloin pidämme etäpäiviä ja työajatkin joustivat. Työkaverit ja työilmapiiri natsasivat, ja työ oli mielenkiintoista.”

Vuonna 2017 Arte hakeutui töihin toiseen IT-taloon. ”Meiltä lähti yllättäen alta iso asiakasprojekti, jota olimme jo vuoden päivät tehneet. Siitä aiheutui kahden kuukauden jakso, jolloin ei ollut oikein mitään tekemistä. Välillä softakonsultin hommaan kuuluu vaihtopenkillä istuminen, mutta kartoitin kuitenkin tilannetta, ja pääsin muualle töihin”, Toni Arte muistelee.

Toisessa yrityksessä oli hienoja työkavereita ja valoisat talousnäkymät, mutta ison avokonttorin älämölö ajoi miehen taas tarkastelemaan työtarjontaa. Kun uutinen Solidabiksen uudesta TE-projektista kantautui Arten korviin, palasi mies takaisin Solidabiksen sorvin ääreen tammikuussa 2019. Mukavat työkaverit ja hyvä, työrauhan takaava ilmapiiri olivat tärkeitä tekijöitä päätöksen takana.

Solidabis työpaikkana

Solidabislaiset ovat mukana valtavassa järjestelmähankkeessa uudistamassa työ- ja elinkeinopalveluiden järjestelmiä. ”Työmarkkinatori on mielenkiintoinen, monivuotinen järjestelmäprojekti, jota pääsemme kehittämään uusimpien teknologioiden parissa. Kaikki työnhakuun liittyvät järjestelmät uudistetaan, sillä vanhat järjestelmät ovat jo pitkään olleet elinkaarensa päässä. Pitkäjänteisempi tekeminen rauhallisessa ympäristössä sopii minulle”, kertoo taas Solidabiksen Kaarinan toimistolla työskentelevä Toni Arte.

Hyvin mitoitetut työtilat takaavat työrauhan, sillä hän jakaa työhuoneen neljän devaajan kanssa.

”Aika itsenäisesti saamme täällä työtämme tehdä. Toki asiakasprojekteissa käytettävät ketterät kehitysmenetelmät tuovat mukanaan esimerkiksi joka aamuiset vartin palaverit, joissa käydään läpi eilen tehtyä ja mitä tänään on työn alla. Muuten saamme rauhassa keskittyä oikeaan työhömme.”

Solidabiksessa on lähes aina avoinna työpaikkoja ohjelmistokehittäjille, mutta ei ihan kenelle tahansa. ”Kun jostain päteviä ihmisiä saisi, niin kaikki palkattaisiin. Töitä täällä kyllä riittää.”

Tonin mielestä Solidabikselle pitäisi palkata vain propellihattukavereita. ”Miehiä ja naisia, jotka oikeasti tykkäävät kehittämisestä ja harrastavat sitä muulloinkin kuin virka-aikana. Tämä työ vaatii jatkuvaa opiskelua. Innostus on kaikki kaikessa, sillä se luo draivia muidenkin tekemiseen. Ja toisaalta työhönsä leipääntyneen ohjelmistokehittäjän jälki on aika karmeaa.”

Harrastuksena ongelmanratkaisu

Toni on pienestä pitäen purkanut kaikkea. Hän saa purkamansa laitteet koottua takaisin toimintakuntoon, useimmiten tosin entistä parempina versioina. ”Pidän itseäni propellihattuna, joka tekee mitä tahansa”, Toni kertoo.

”Yleensä ymmärrän kaikkea, mikä koostuu joko oikeista tai virtuaalisista ruuveista ja muttereista. Skaala on laaja kotiautomaatiosta museorekisteröidyn skootterin kunnostamiseen. Kotiautomaatioon liittyvistä projekteista suurin oli ohjelmisto, joka pyörii pienessä sulautetussa laitteessa ja joka osaa komentaa ilmalämpöpumppua. Laite matkii kaukosäädintä ja rakensin sen ympärille systeemin, jolla pystyn ohjaamaan ilmalämpöpumppua kännykällä mistä vain. Sama laite toimii kaikelle, mitä voi ohjata infrapunalla. Muutamia kuukausia siihen meni, tunti silloin, toinen tällöin. Lopullinen naksahdus tuli yhtenä viikonloppuna. Neronleimaus, joita tulee valitettavan harvoin. Loppu olikin hienosäätöä. Kirjoitin lämpöpumppufoorumille ohjeet ja lähdekoodin, ja nyt kuka tahansa pystyy virittämään samanlaisen systeemin itselleen.”

”Toisessa projektissa oli pakko pistää yksi ilmalämpöpumppu palasiksi ja nyt sillä lämmitetään taloni lattialämmitysvettä. Pieni kiinteistöhuoltoautomaatioprojekti, jonka avulla sain 250 neliöiseen talooni 3 000 eurolla lämpöpumppupohjaisen lämmityksen. Sen avulla säästän noin 50 prosenttia lämmityskuluissa. Nyt on yhdeksäs vuosi tätä säästöä menossa.”

Vuodesta 2015 lähtien Arte on ollut myös sähkön mikrotuottaja muutaman aurinkopaneelin voimin. Wannabe-sähköautoilija hänestä tuli vuonna 2016 markkinoiden parhaalla ”porttihuumeella” sähköautoilun maailmaan eli vuosimallin 2012 Opel Amperalla.

Linkit sanoihin:

Lämpöpumppufoorumille https://github.com/ToniA/arduino-heatpumpir

kiinteistöhuoltoautomaatioprojekti http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=10949.0

*****
Kiinnostaako työskentely Solidabiksella Kaarinassa tai pääkaupunkiseudulla? Tsekkaa avoimet tyopaikkamme. 

Piditkö artikkelista? Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Teksti: Sara Hellman, Markkinointi