Solidabis

#Tapatehdä – Aleksi


Tykkäätkö tehdä töitä kellon mukaan vai silloin kun olet tehokkaimmillasi? Haluatko inspiraation iskiessä painaa 24/7 vai arvostatko omaa aikaa ja haluat pitää työasiat työpaikalla? Soiko luureissa tekno vai klassinen? Me ymmärrämme erilaisia tapoja työskennellä. Tutustu Solidabiksen palvelumuotoilijan Aleksin tapaan työskennellä!

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä työelämässä?
Kaikki haluavat pelastaa maailman ja niin haluan minäkin. Kaikki eivät kuitenkaan voi ratkaista yksin maailman suurimpia ongelmia tai edes käyttää kaikkea aikaansa niiden ratkaisemisen yrittämiseen. Minkä tahansa parissa töitä teenkään, minulle on tärkeää tietää, että se jollain tapaa lisää hyvinvointia ja tekee maapallosta parempaa paikkaa.

Tässä suhteessa palvelumuotoilu on hyvä ammatinvalinta, sillä lähtökohtaisesti siinä pyritään tunnistamaan ongelmia, tarpeita ja kehityskohteita ihmisten elämästä ja vastaamaan näihin muotoilemalla oikeanlaisia palveluita. Karrikoiden voisi siis sanoa, että palvelumuotoilijat systemaattisesti pyrkivät parantamaan ihmisten elämää!

Työskenteleletkö mielummin yksin vai yhdessä muiden kanssa?
Pidän ihmisten kanssa tekemisestä. Vaikka en ole aina päällekäyvin tai puheliain ihminen, olen todennut saavani sosiaalisista tilanteista paljon energiaa. Työnkuvan sosiaalisuus päivittäisellä tasolla on siis minulle tärkeää. Yhdessä tekemisen ja sosiaalisuuden uskon myös olevan olennainen osa palvelumuotoilua ja saavan aikaan parempia lopputuloksia.

Mitä arvostat työnantajassa?
Työnantajassa arvostan mm. seuraavia asioita::

  • Luottamus työntekijöihin, luottamus johtoon, luottamus toisiimme.
  • Vastuun antaminen ja jakaminen. Ymmärrys siitä, että jokaisen langan pitäminen yhdessä kädessä ja mikromanageeraaminen ei johda hyviin lopputuloksiin.
  • Itsenäisyys ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä tekee ja mihin suuntaan kehittyy.
  • Yhteenkuuluvuus ja tasa-arvo. Olemme kaikki erilaisia, mutta ihmisinä olemme kaikki saman arvoisia, projektista, persoonasta ja menestyksestä riippumatta.

Yhdeksästä viiteen vai omaan tahtiin?
Koska projektit saattavat asettaa paljon rajoitteita ja vaatimuksia työskentelytavalle suuntaan tai toiseen, vaihtelee myös tyylini ja mukaudun aina kulloiseenkin tilanteeseen. Ilman ulkopuolisia rajoitteita työskentelytapani saattaa olla hyvin epäsäännöllinen. Saatan yhtenä päivänä nukkua pitkään ja toisena aloittaa aikaisin aamulla. Joskus saatan tehdä kahden tunnin päivän ja toisinaan taas 14 tunnin päivän. Joskus saatan istua tiukasti toimistolla, toisinaan taas kotona puolipukeissa, kahvilassa tai vaikkapa auringon paisteessa puiston penkillä. Uskon kuitenkin, että tietyllä rutiinilla, rytmillä ja säännöllisyydellä voi parantaa omaa henkilökohtaista hyvinvointia ja samalla myös työtehoa ja työhyvinvointia.

Miten pysyt iskussa töissä?
Olen huomannut, että vaihtelu virkistää myös yksittäisten työpäivien sisällä ja niinpä pyrin usein yhden päivän aikana vaihtamaan työskentelyasentoa ja -sijaintia. Jos käytössäni on sähköpöytä, vaihdan seisomisen ja istumisen välillä. Jos toimistolla on sohva, välillä röhnötän sohvalla. Toisinaan taas menen uuteen kohtaan toimistolla ja asetan kannettavan tietokoneen itselleni sopivalla seisomatyöskentelykorkeudella olevan hyllyn päälle. Näin mieli ja ajatukset pysyvät kirkkaampina, eivätkä aivot pääse jumahtamaan paikoilleen. Lounaan jälkeen pyrin aina tekemään töitä seisten vähintään 45 minuutin ajan, jotta kroppa ei valahtaisi lepotilaan.

Jos aivot ja silmät tuntuvat väsyneiltä, pyrin pitämään tauon ja menemään ulos. Pyrin ulkona löytämään paikan, jossa voi tarkentaa kauas ja katsella mahdollisimman levollista ja luonnonmukaista maisemaa. Joidenkin tutkimusten mukaan luonnossa oleminen, kauas tarkentaminen ja luonnon katsominen (jopa vain kuvassa) lisää aivoergonomiaa ja on parasta taukotekemistä tietokoneiden kanssa työskenteleville.

Uskon, että omia aivojaan voi kouluttaa ja huonojen tapojen sijaan pyrkiä tietoisesti luomaan hyviä tapoja. Toimistotöihin perinteisesti vahvasti liittyvän kahvin juomisen olen esimerkiksi jättänyt pois. Väsyneitä hetkiä ja päiviä tulee toki, mutta nykyään pyrin kahvin sijaan juomaan lähinnä pelkästään vihreää teetä.

Mitä tykkäät tehdä töiden ulkopuolella?
Musiikki ja laulaminen on aina kulkenut vahvasti elämässäni mukana. Erityisesti klassinen laulu, a cappella yhtyelaulu ja kuorolaulu ovat lähellä sydäntä. Yhtyelaulussa yhdistyy hyvin voimauttavalla tavalla luovuus, yhdessä muiden kanssa tekeminen, muiden toimintaan reagoiminen sekä oman kehon käyttö ja kuuntelu.

Luonnossa liikkuminen on myös tärkeää ja lisää omaa aivoergonomiaa sekä jaksamista. Pidempien vaellusten tekeminen uskomattomiin luonnonmuodostelmiin tuo perspektiiviä elämään ja tekee suuremman irtioton tietokoneen näytöstä.

Olen tehnyt monia reissuja itselleni uudenlaisiin paikkoihin. Reissu voi suuntautua minne vaan, lähelle tai kauas; olennaista on se, että pitää mielen avoimena ja silmät auki, eikä ala nirsoilemaan matkustus- tai elinolojen suhteen.

Aina avoimin mielin siis..
Kyllä, voi olla, että jonkinlainen lapsenmielenomainen mielenkiinto ja innostus kaikkea itselle uutta kohtaan on ominaista palvelumuotoiluun suuntautuneelle mielelle. Palvelumuotoilu myös olennaisesti perustuu ihmisten ja heidän kulttuurinsa ja näkökulmansa ymmärtämiseen

Usein hämmästyy siitä, miten erilaisia kulttuurit voivat joissakin suhteessa olla, ja toisaalta oppii sen, miten paljon yhtäläisyyksiäkin löytyy. Olemme kaikki kuitenkin ihmisiä ja meitä ohjaavat samat psykologiset ja biologiset vaistot ja tarpeet. Maailman katsominen yhdestä kulttuurista ja näkökulmasta on aina biasoitunutta ja vääristynyttä. On mielenkiintoista pyrkiä ymmärtämään muitakin katsontakantoja. Kova todellisuus (jonka myös matkustaessa oppii) kuitenkin on, että suurimmalla osalla maailman ihmisistä ei ole tähän mahdollisuutta (tai halua).

*****

Kiinnostaako työ Solidabiksella? Tsekkaa avoimet työpaikkamme ja ota yhteyttä!

Teksti: Aleksi Tiira, Palvelumuotoilija