Solidabis tekee robotiikkaa ja muuta IT-vetoista sekoittamalla palvelumuotoilua ja sovelluskehitystä. Tuo melkein uniikki lähestyminen on saatu käynnisteltyä orgaanisesti ja asiakkaiden myötävaikutuksella, mutta käyttökelpoinen green field -malli on jäänyt kirjoittamatta.

Palvelumuotoilu on ansiokkaasti lainannut antropologeilta metodin, jossa työkenttää lähestytään ilman ennalta generoituja ongelmaa ja hypoteeseja, ja toisaalta Scrumin avulla on sovelluskehityksessä pystytty organisoimaan vaativaa pitkäjänteistä työtä minimaalisella ulkoisella ohjauksella. Hyvän metodin tulisi summata nuo ansiot.

Haahuilu ja ympärilleen katselu ilman agendaa on myös se tapa, jolla aivot luonnostaan ratkaisevat vaikeita ongelmia – eli siis ilman business casea. Tähän tapaan tulisi aika ajoin palata yksittäisenkin junan kyydissä, ei vain harjoitusten alussa. Konkretian tasolla siis muotoilu tekee hand overin toteutukselle, mutta toteutuksen tulisi myös kyetä tekemään hand over muotoilulle. Alla ehdotuksia miten järjestäytyä tällaiseen.

Kehitys- ja muotoilusprinttien vuorottelu

Sopii tilanteisiin, joissa tehdään IT-painotteista työtä, ja on tarpeen aika ajoin tarkistaa sekä haastaa sisältöä erillisen design -tiimin toimesta. Hyvä sovelluskohde voisi olla juokseva Scrum/SAFe jonka IT-vetoisuutta halutaan purkaa. Tiimien vuorovaikutus voi olla Q&A -tyylistä.

 Vuorosprintit sekajoukkueilla

Tällainen on hyvä uusiin aloituksiin, jossa projektin tekninen vaativuusaste ei ole erityisen korkea, mutta sisältöpuolen haaste on. Malli vie painotusta selkeästi muotoilun suuntaan edelliseen verrattuna. Muotoilu tekee ensimmäiset sprintit.

Product Ownershipin vuorotteleminen

Vaatii maturiteettia, mutta pitää tiimien välisen vuoropuhelun painavana ja merkityksellisenä. Ideana on, että tiimit priorisoivat työt toisilleen asiakkaan kanssa ja edustavat vuorotellen toisiaan asiakkaan suuntaan.

Käytännössä on nähty, kuinka sinänsä hyvin toimiva Scrumkin voi ampua kroonisesti ohi maalista, jos demoissa nyökytellään ja hissutellaan ja sitten todetaan, että ei me kyllä tuota hommaa tulla ikinä käyttämään. Yllä esitetyn metodiikan näkisin sen sijaan jättävän vähemmän elintilaa passivoitumiselle, siiloutumiselle ja urautumiselle.

Kirjoittaja: Antti Kirves, Solidabis OY

Antti on alun perin rahoituksen KTM Aalto-yliopistolta, mutta ei ole tuntenut suurta vetoa pankkihommia kohtaan. Teknologia on vienyt miehen mukanaan ja perusluonteeltaan sangen avoin Antti on nykyään myös multisertifioitu introvertti koodari. Monipuolisen taustansa ansiosta Antti osaa huomioida bisneshyödyt ja katsella asioita vähän laajemminkin, kuin mitä läppärin näytölle kerralla mahtuu. Solidabiksella Antti työskentelee bisnestä tukevien hankkeiden parissa erityisesti prosessikehityksen, automaation ja ohjelmistorobotiikan parissa.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.