Testaajan sydän lyö haasteiden tahtiin

Test Manager Jari Ollikainen

Solidabiksen Test Manager Jari Ollikainen osallistui 2000-luvun alussa TestPro -testaajakurssille, ja valaistui. ”Kurssilla tajusin, että minähän olen aina ollut töissä testaajana. Jo ICL Finlandilla työskennellessäni pidin kasassa perusjärjestelmää, josta muut tekivät asiakkaalle räätälöityjä versioita. Ymmärsin, että testaaminen voi olla sellaisenaan hyväksyttävä ammatti, eikä minun tarvitse olla sen lisäksi koodari”, Ollikainen kertaa kurssimuistojaan.

Täysin virheetöntä koodia Ollikainen ei ole urallaan nähnyt. ”Suurin osa virheistä ei kuitenkaan johdu osaamattomuudesta, vaan vauhdikkaasta ajattelusta. Kirjoitat koodia, etkä näe virhettä, ennen kuin menet sivupolulle, josta virhe napsahtaa saman tien. Siksi laadunvarmistusta tarvitaan. Ei riitä, että tuote toimii, vaan sen täytyy toimia hyvin, eikä se saa hajota kesken suorituksen.”

Miksi ohjelmistokehityksessä syntyy virheitä, ja miksi niitä ei havaita jo koodausvaiheessa? ”Koodari rakentaa ohjelmistoa yksi juttu kerrallaan, eikä välttämättä näe kokonaisuutta. Vaikka koodi on hyvää ja toimivaa, se saattaa olla hidasta tai muuten kankeaa. Kun pitkään koodaa yhtä sovellusta, siinä helposti sokeutuu omalle koodilleen. Yksi tapa vähentää virheitä on paritestaus, jolloin kaksi koodaria koodaa vuorotellen, ja toinen tarkkailee vieressä, ja bongaa virheet”, Ollikainen vinkkaa.

Internetin ihmeellinen maailma

Jari Ollikainen aloitti opiskelut Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu Heliassa vuonna 1993. Puolen vuoden työharjoittelu Teknillisessä korkeakoulussa oli ammatillisesti kohtalokas, sillä siellä hän tutustui Internetin ihmeelliseen maailmaan. Työt imaisivat saman tien mukaansa. 90-luvun alussa Internet tarkoitti tekstipohjaisia selaimia, Lynxiä ja NCSA Mosaicia. Ensimmäisissä web-sivuissa oli harmaa tausta ja musta teksti, joita ei saanut muokattua. Lisäominaisuuksien myötä tekstin sai lihavoitua, kursiiviksi, alleviivattua tai jopa välkkymään – väreissä.

”Se oli ihan hirveätä katsottavaa. Kun marjapuuronpunaisella taustalla oli teräksensininen teksti, silmiä hiveli niin että sattui. Kuvan asemointi oli pikselintarkkaa, eikä mikään skaalautunut, kuten nykyään. Webbisivuja tehtiin aluksi suoraan tekstieditorilla ja seuraavaksi scripteillä tai VBAlla. Myöhemmin tulivat valmissovellukset, joilla sai tehtyä jo tyyliteltyjä sivujakin.”

Ollikainen vietti TKK:n Koulutuskeskus Dipolissa webmasterina yli neljä vuotta. Kymmenen työpainotteisen opiskeluvuoden jälkeen hän sai tietotekniikan tradenomin paperit Heliasta vuonna 2004. Miehen ansioluettelosta löytyy komea lista työnantajia, kuten TietoEnator Oyj, Quartal Oy, Viva Business Intelligence Oy, 2ndhead Oy, SEVEN International Networks Oy, Smilehouse Oy ja HiQ Finland.

Testausautomatiikka on testaajan valvontakamera

Agile-projekteissa järjestelmien kehittäminen etenee nopeasti. Kaikkea ei ehdi testata manuaalisesti, jolloin sitä täydentämään tarvitaan testausautomaatiota. Automaatio ei tokikaan täysin korvaa ihmistä, sillä vaikka testausautomaatio näkee esimerkiksi selainikkunan koodin oikeellisuuden, ei se ymmärrä, onko näkymä ihmisen silmälle järkevä. Jos sivulla on valkoinen tausta ja sillä valkoista tekstiä, ei ihminen tekstiä näe, mutta kone näkee.

Manuaalitestaus on Ollikaisen jokapäiväistä arkea, mutta myös testausautomaatiolla on paikkansa. Automaatiotestaus on kuin järjestelmän valvontakamera: se skannaa, ettei tontilla näy turhaa hässäkkää, kun taas manuaalitestaaja vahtii portilla, että tulijat ovat asiallisia. Ollikaisen mielestä testausautomaation pitäisi olla projekteissa pakollinen.

”Aloitan yleensä aina manuaalitestauksella, jolla katson, mikä toimii, ja mikä pitäisi saada toimimaan. Kun ohjelmiston perusrakenne on kunnossa, voidaan rakentaa testausautomaatio pyörittämään perustestejä, sekä tarkistamaan koodin muutoksista ja tuotteiden päivityksistä mahdollisesti syntyvät ongelmatilanteet. Testauksen ammattilaiset tekevät lisäksi manuaalitestausta, johon automaatio ei pysty”, Ollikainen kertoo.

Bugibongari pitää loppuasiakkaan puolta

”Kyllä tässä joutuu tekemään kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Toisaalta, jos en tykkäisi haasteista, niin tuskin olisin testaaja. Ei tässä ammatissa kavereita saa: kokista juovat nörtit koodaavat innoissaan, ja sitten tulee ”paha” testaaja sanomaan, että ei tuo noin voi toimia. Jos huonosti testattu tuote pääsee markkinoille aikataulussa, ovat johtajat tyytyväisiä, mutta loppuasiakkaat eivät. Jos taas testaat hyvin, ovat loppuasiakkaat tyytyväisiä, mutta johtajat marmattavat, kun ei pysytty aikataulussa. Silti pidän mieluummin loppuasiakkaat tyytyväisinä, sillä heillehän sovellusta loppujen lopuksi tehdään”, Ollikainen toteaa.

Ohjelmisto tai järjestelmä siirtyy tuotantoon, kun se täyttää ennalta määritellyt kriteerit.  ”Aina löytyy korjattavaa ja ikinä ei ehdi testata kaikkea. Siksi täytyy yhteisesti sopia, milloin pahimmat virheet on poistettu, ja ohjelmisto on niin hyvä, että sen voi näyttää muillekin. Yleensä ongelma tulee siitä, että ei ole riittävän tarkkaan määritelty, missä vaiheessa tuote on valmis. Ja joskus tuotteen omistaja on niin lapanen, ettei uskalla julistaa työtä valmiiksi.”

Jos testaaja saisi päättää, jatkuisi testaus ja viilaus maailman tappiin. ”Näin on, viilaaminen ei loppuisi ikinä. Koodarivuosinakaan minulta ei saanut ikinä koodia ulos, aina siinä oli jotain viritettävää ja säädettävää. Sama pätee testauksessa, aina löytyy jotain lisää testattavaa.”

Ollikainen tarjoutui Solidabikselle testaajaksi keväällä 2017, ja kutsu kävi välittömästi. Ennen testaaminen ja työasiat pyörivät Ollikaisen takaraivossa vapaa-aikanakin, mutta nykyään perhe pitää työajat aisoissa.

”Varsinaista vapaa-aikaa minulla ei ole, ellei sellaiseksi lasketa kahden kouluikäisen pojan kuljettamista harrastuksiin. Teen usein etätöitä, ja monesti jaan työpäivän kahteen osaan: työskentelen ensin lasten koulupäivien ajan ja illalla loput. Solidabiksella onkin hienoa, ettei ole väliä, missä ja milloin työni teen, kunhan se tulee tehdyksi.”

Tutustu solidabiksen testauspalveluihin

Avoimet työpaikat

 

Solidabis Oy     |         |     Facebook   LinkedIn   Twitter     |     Tietosuoja     |     Tilaa uutiskirje